Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

5+1 Συμβουλές για επανάληψη χωρίς κόπο!


study, school, and white εικόνα

Το σοφό ρητό λέει "ἐπανάληψις μήτηρ πάσης μαθήσεως". Όμως, μέσα στο χάος της ύλης των φιλολογικών μαθημάτων, είναι δύσκολο να βρεις γρήγορα τα σημεία που θέλεις να επιμείνεις. Ωστόσο, η "συνταγή"
για να τιθασεύσεις το χάος και να εντοπίζεις στη στιγμή κάθε σημείο που θέλεις να μελετήσεις, είναι η οργάνωση.

Θα χρειαστείς:
  • μαρκαδόρους υπογράμμισης ή/και πολύχρωμα στυλό
  • αυτοκόλλητα χαρτάκια σημειώσεων (post it)
  • χάρακα
  • συνδετήρες/σελιδοδείκτες
  • 1 μπλοκ ή τετράδιο (Α4) για κάθε μάθημα

Η ύλη κάθε μαθήματος μπορεί να χωριστεί θεματικά, ανάλογα με το χρώμα στυλό ή μαρκαδόρου που επιλέγεις. Καθόρισε ένα συγκεκριμένο χρώμα για τους ορισμούς, ένα άλλο για τις ημερομηνίες κ.ο.κ. Μαρκαδόρους υπογράμμισης και πολύχρωμα στυλό μπορείς να χρησιμοποιήσεις σε μαθήματα, όπως Αρχαία - Λατινικά (για την εισαγωγή και τα σχόλια), Ιστορία (υπογράμμιση κειμένου, πλαγιότιτλοι, ορισμοί, ονόματα, ημερομηνίες/χρονολογίες) και Έκθεση (για την θεωρία).
notes, book, and school εικόνα


Τα αυτοκόλλητα χαρτάκια θα σε βοηθήσουν να κρατήσεις σχόλια και σημειώσεις με σημαντικές πληροφορίες, δίπλα από το κείμενο του βιβλίου ή του τετραδίου σου. Θα σου φανούν χρήσιμα σε όλα τα φιλολογικά μαθήματα, είτε θέλεις να προσθέσεις σχόλια και σημειώσεις στο αρχικό κείμενο, είτε για να κάνεις παραπομπές σε άλλα σημεία του βιβλίου (βλ. Ιστορία).
notes, post-it, and study εικόνα


Με τον χάρακα και ένα στυλό/μαρκαδόρο με χρώμα, μπορείς να υπογραμμίζεις ή να πλαισιώνεις τα κομμάτια του κεφαλαίου που είναι σημαντικότερα. Έτσι θα οργανώσεις το κείμενο μαθημάτων, όπως Ιστορία ή Αρχαία - Λατινικά (για την εισαγωγή και τα σχόλια), αλλά και Έκθεση (για την θεωρία).
school, book, and ideas εικόνα


Οι συνδετήρες και οι σελιδοδείκτες, είναι χρήσιμοι για κάθε μεγάλο βιβλίο, ώστε να βρίσκεις το κομμάτι που θέλεις να μελετήσεις, χωρίς να χάνεις χρόνο. Αν επιλέξεις σελιδοδείκτες, σημείωσε με έναν τίτλο ή λέξη κλειδί τι περιλαμβάνει η σελίδα.
book, vintage, and read εικόνα


pastel, notebook, and aesthetic εικόναΤέλος, το εξωσχολικό μπλοκ ή το τετράδιο θα γίνουν ο πολύτιμος φίλος σου για τις επαναλήψεις. Σε αυτό θα καταγράψεις τα σημαντικότερα κομμάτια της ύλης ή ό,τι σε δυσκολεύει και απαιτεί συστηματική επανάληψη.
Εδώ βάλε την φαντασία σου! Χρησιμοποίησε διαφορετικά χρώματα για κάθε κεφάλαιο της ύλης σου, με την βοήθεια μαρκαδόρων υπογράμμισης ή πολύχρωμων στυλό. Ακόμα, πρόσθεσε αυτοκόλλητα χαρτάκια με τις πιο σημαντικές σημειώσεις σου.



Victoria's Secret, pink, and vs εικόνα




Μικρή συμβουλή:
διάλεξε ένα αγαπημένο σου χαλαρωτικό άρωμα και ψέκασε το βιβλίο ή το τετράδιο από απόσταση και ενώ το ξεφυλλίζεις (για να έχει διακριτικό άρωμα και να μην λεκιάσουν οι σελίδες).




Καλή μελέτη!
Δ.Χ.


Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στο τέλος της εβδομάδας οι βάσεις των Σχολών (2016)

Καθώς πλησιάζει η ημέρα που θα γνωστοποιηθούν οι βάσεις των ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας, κορυφώνεται η αγωνία για όσους πήραν μέρος στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, καθώς επίσης και για τις οικογένειές τους. Τα αποτελέσματα

Λιγότερο μάθημα, περισσότερο διάβασμα

Η φετινή χρονιά περισσότερο από κάθε άλλη θα θυμίζει εξεταστικό... μαραθώνιο. Με τις διδακτικές ώρες πολύ μειωμένες ,

Πανελλαδικές Εξετάσεις 2016: Υπολόγισε τα μόρια με ένα κλικ!

Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων έχει δημιουργήσει εφαρμογή για τον υπολογισμό