Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Λιγότερο μάθημα, περισσότερο διάβασμα

Η φετινή χρονιά περισσότερο από κάθε άλλη θα θυμίζει εξεταστικό... μαραθώνιο. Με τις διδακτικές ώρες πολύ μειωμένες,

λόγω σημαντικών ελλείψεων στο εκπαιδευτικό σύστημα, αλλά και με διπλές εξετάσεις, εξαιτίας της μετάβασης από το προηγούμενο σύστημα εισαγωγής στο νέο, αυτή η σχολική χρονιά ήδη δείχνει τι προμηνύεται.

Μαθητές, καθηγητές και γονείς καταβάλλουν μεγαλύτερες προσπάθειες προκειμένου όλα να κυλήσουν, τουλάχιστον, ομαλά. Όμως, φέτος τα μαθήματα στα λύκεια θα ολοκληρωθούν ουσιαστικά την Παρασκευή 22 Απριλίου, οπότε ξεκινούν οι δεκαπενθήμερες γιορτές του Πάσχα.Τυπικά, τα μαθήματα θα συνεχιστούν μετά το δεκαπενθήμερο των διακοπών στις 9 Μαΐου, αφού κάθε χρόνο η διδασκαλία ολοκληρώνεται στα μέσα Μαΐου (ενδεικτικά πέρυσι, τα μαθήματα είχαν ολοκληρωθεί στις 13 Μαΐου, ωστόσο, πέρυσι είχε προηγηθεί ικανός αριθμός ημερών, ώστε οι μαθητές να προσαρμοστούν μετά τις πασχαλινές γιορτές, που ολοκληρώθηκαν την Κυριακή 19 Απριλίου).

Αντίθετα, φέτος από τη Δευτέρα 9 Μαΐου έως την Παρασκευή 13 Μαΐου είναι μόλις πέντε ημέρες, και αυτές μάλλον θα αξιοποιηθούν για την προετοιμασία του μηχανισμού του υπ. Παιδείας και των σχολείων για τις εξετάσεις των δύο συστημάτων εισαγωγής. Συγκεκριμένα, φέτος οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου θα εξεταστούν σε τέσσερα ή πέντε μαθήματα με βάση το νέο σύστημα, ενώ οι απόφοιτοι προηγούμενων ετών που θέλουν να ξαναδοκιμάσουν για τα ΑΕΙ, μπορούν να επιλέξουν αν προτιμούν να εξεταστούν με το νέο σύστημα ή αν θα εξεταστούν σε 6 μαθήματα, όπως όριζε το σύστημα που ίσχυε έως πέρυσι.

Επομένως, με τις ελλείψεις του εκπαιδευτικού προσωπικού και τις μειώσεις των διδακτικών ωρών, εύλογα δημιουργείται ανασφάλεια στους μαθητές, καθώς το σχολείο, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των εκπαιδευτικών, δεν γίνεται να καλύψει πλήρως τις ανάγκες τους. Η ολοκλήρωση της ύλης μετατράπηκε σε άθλο, οι εξετάσεις σε αυτοσκοπό, ενώ η κάλυψη κενών γνώσης θυμίζει πλέον πολυτέλεια.

Ανέκαθεν, μαθητές και γονείς που ήθελαν να δουν τους κόπους τους να αποδίδουν καρπούς και να επιτύχουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, στρέφονταν στην ιδιωτική εκπαίδευση. Ειδικότερα, υπό τις ισχύουσες συνθήκες, όλο και περισσότεροι μαθητές συνειδητοποιούν πως τα φροντιστηριακά ή ιδιαίτερα μαθήματα αποτελούν μονόδρομο, ώστε να καλυφθούν τα διδακτικά κενά και να γίνει η απαραίτητη προπόνηση πριν τις εξετάσεις. 

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στο τέλος της εβδομάδας οι βάσεις των Σχολών (2016)

Καθώς πλησιάζει η ημέρα που θα γνωστοποιηθούν οι βάσεις των ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας, κορυφώνεται η αγωνία για όσους πήραν μέρος στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, καθώς επίσης και για τις οικογένειές τους. Τα αποτελέσματα

Πανελλαδικές Εξετάσεις 2016: Υπολόγισε τα μόρια με ένα κλικ!

Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων έχει δημιουργήσει εφαρμογή για τον υπολογισμό