Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πλατωνική Πολιτεία: το πιο διαβασμένο βιβλίο των κορυφαίων Πανεπιστημίων της Αμερικής

Το βιβλίο που έχει μελετηθεί περισσότερο στα οκτώ σπουδαιότερα Πανεπιστήμια των Η.Π.Α. (Ivy League: Harvard, Princeton,
Brown, Pensylvania, Yale, Cornell, Columbia και  Dartmouth College) είναι η "Πολιτεία" του Πλάτωνα. Μάλιστα, αποτελεί το δεύτερο πιο διαβασμένο βιβλίο από τα Πανεπιστήμια της Βόρειας Αμερικής συνολικά.

Το συμπέρασμα προκύπτει μετά από έρευνα της εκπαιδευτική ιστοσελίδας Open Syllabus Explorer. Ανάμεσα στα πιο διαβασμένα βιβλία όλων των Αμερικάνικων Πανεπιστημίων, επίσης, ανήκουν και η "Ηθική" του Αριστοτέλη, καθώς και ο "Οιδίπους Τύραννος" του Σοφοκλή.

Το ενδιαφέρον των σπουδαιότερων Πανεπιστημίων του εξωτερικού για την αρχαιοελληνική φιλοσοφία και το δράμα, ήταν έντονο και σαφές εδώ και πολλά χρόνια, αφού η ανώτατη εκπαίδευση είχε στραφεί στην συστηματική μελέτη συναφών κειμένων (με σταθερή προτίμηση στην Πλατωνική Πολιτεία).

Η θεωρία πίσω από αυτή την "στροφή" είναι πως η φιλοσοφία δίνει μια διαφορετική οπτική ή και απάντηση σε βαθιά ερωτήματα που σχετίζονται με την πολιτική, την επιστήμη, ακόμα και με την ίδια την ανθρώπινη ύπαρξη. Ενώ το αρχαιοελληνικό δράμα, λειτουργεί συμπληρωματικά για την ολοκληρωμένη προσέγγιση θεμάτων που αφορούν τις διαπροσωπικές μας σχέσεις, το εύρος των ανθρώπινων συναισθημάτων και την διδακτική αξία των παθών ενός συνανθρώπου μας για τον ίδιο και για εμάς, τους παρατηρητές.

Η αρχαιοελληνική φιλοσοφική σκέψη διευρύνει την δική μας σκοπιά απέναντι στην σύγχρονη καθημερινότητα και στα ερωτήματα που ταλανίζουν εδώ και αιώνες την ανθρώπινη σκέψη. Ιδίως το πνεύμα φιλοσόφων όπως του Σωκράτη, του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη, παραμένουν διαχρονικά ως προς τα μηνύματα που μας καλούν να εξερευνήσουμε.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Στο τέλος της εβδομάδας οι βάσεις των Σχολών (2016)

Καθώς πλησιάζει η ημέρα που θα γνωστοποιηθούν οι βάσεις των ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας, κορυφώνεται η αγωνία για όσους πήραν μέρος στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, καθώς επίσης και για τις οικογένειές τους. Τα αποτελέσματα

Λιγότερο μάθημα, περισσότερο διάβασμα

Η φετινή χρονιά περισσότερο από κάθε άλλη θα θυμίζει εξεταστικό... μαραθώνιο. Με τις διδακτικές ώρες πολύ μειωμένες ,

Πανελλαδικές Εξετάσεις 2016: Υπολόγισε τα μόρια με ένα κλικ!

Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων έχει δημιουργήσει εφαρμογή για τον υπολογισμό